Nu tar pappa Lajos lite mer plats inne i dotterns makeupbutik mitt i city.

Nu tar pappa Lajos lite mer plats inne i dotterns makeupbutik mitt i city. Foto: Joel Winqvist

Kullagatans kanske trognaste hyresgäster växlar upp

Helsingborgs makeupcenter blir ännu mer av ett galleri

HELSINGBORG.

Få har bedrivit verksamhet längre tid på Kullagatan än vad familjen Flesser har gjort. Nu tar konsten mer och mer plats inne i Helsingborgs makeupcenters lokaler. Kanske tar den snart över totalt.

Profilen Lajos Flesser, 82 år ung, lever och andas konst. Det har han gjort länge.

Och hans tavlor blir bara bättre och bättre med åren. Det säger han åtminstone själv.

– Ju äldre man blir desto mer vis blir man förhoppningsvis. Det återspeglar sig i målningarna, säger han, tar snabbt ny sats och fortsätter att med ord måla sin syn på saken.

– Man måste få måla lite skit innan något blir bra!

Helsingborg tio till femton år tillbaka i tiden var betydligt mer rikt på gallerier, menar Lajos och Zarah Flesser.

Helsingborg tio till femton år tillbaka i tiden var betydligt mer rikt på gallerier, menar Lajos och Zarah Flesser. "Jag tycker det finns ett behov av fler. Folk vill kunna se mer konst", tycker den senare. Foto: Joel Winqvist

Bredvid står hans hälften så gamla dotter Zarah Flesser, och känner sig manad att skjuta in en halv invändning:

– Men det måste få finnas undantag, säger hon och utvecklar:

– Att man blir bättre och bättre kan säkert stämma. Men det måste inte nödvändigtvis vara så. Jag tycker mycket handlar om att verkligen hitta rätt fokus när man målar, snarare än att man målar då och då. Då blir det inte bra, förklarar hon.

Tur att åsikterna kring erfarenhetens betydelse kan målas i olika kulörer.

Zarah Flesser föddes i princip med en pensel i handen. Det blev naturligt eftersom konsten var så djupt rotad i familjen.

Att skapa har alltid varit ett slags måste i livet.

Att skapa har alltid varit ett slags måste i livet. "Och det blir att jobb och privatliv smälter ihop. Det har alltid varit så", menar Zarah Flesser.

Redan 1985 signerade pappa Lajos hyreskontraktet för lokalen på Kullagatan 40 i Helsingborg för första gången. Han satsade direkt på ett konstgalleri. Först under namnet Galleri G, sedan som Galleri Flesser. Oräkneliga är de konstnärer som visat upp sina stoltaste skapelser i hans galleri, från de mest lokala amatörmålare till praktkonstnärer som Salvador Dali.

År 2000 tog dottern Zarah över lokalen på Kullagatan och öppnade sitt makeupcenter med butik, som hon har drivit sedan dess.

I samma veva skaffade sig Lajos en gallerilokal ett stenkast ifrån adressen, ett galleri han stängde 2006 och flyttade till Båstad där han arrangerade mängder med konsttillställningar.

Verksamheten levde vidare i Bjäretrakten ända fram till i somras. Då fick det räcka. Lokalen skulle rivas och ekonomiskt var det inte försvarbart att betala hyra för hela året trots att galleriet mest var öppet några månader under sommarhalvåret.

Så nu har flyttlasset gått tillbaka till Helsingborg och den högst välbekanta lokalen på Kullagatan.

Galleri Flesser är nu en del av Helsingborgs makeupcenter, även om Zarah Flesser visat upp tavlor i lokalen tidigare också.

För egen del innebär målandet en flykt från verkligheten

Butiken blir nu mer mer av ett galleri.

– Det känns jättebra, en bra utveckling. Och kombon av makeup och konst har alltid funnits där för mig så det är naturligt, förklarar butiksinnehavaren.

Och det finns tankar på att göra det till ett fullskaligt galleri en vacker dag, berättar hon.

Även andras konst ska ta plats inne i lokalen.

Även andras konst ska ta plats inne i lokalen. Foto: Joel Winqvist

Att skapa har alltid varit ett slags måste i livet.

– Och det blir att jobb och privatliv smälter ihop. Det har alltid varit så, menar Zarah.

Hennes pappa, som ända sedan 1985 hyr en våning högst upp i huset som används som ateljé, blir som mest stolt över sina tavlor när betraktare visar sin uppskattning över det han gör.

– Och för egen del innebär målandet en flykt från verkligheten. När jag kommer upp i min ateljé känner jag mig helt fri, säger han.

Och ska vi tro honom själv, så har han alltså sina bäst utställningar framför sig i livet.

Publicerad 16 December 2019 00:00