Trots att det är lågsäsong har Sofiero slottspark öppet varje dag mellan 10 och 16 med fri entré, fram till säsongsöppning i april.

Trots att det är lågsäsong har Sofiero slottspark öppet varje dag mellan 10 och 16 med fri entré, fram till säsongsöppning i april. "Parken är helt fantastisk även på vintern. Det är en helt annan känsla nu", menar Annika Malmgren. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Knappast stiltje bakom kulisserna på vintrigt Sofiero

Verksamhetschef: "Det är full rulle"

HELSINGBORG.

Lunkartempo bland de anställda på Sofiero under lågsäsongen? Knappast. Mycket ska hinnas med bakom kulisserna för att förbereda inför nästa sommarhalvår, men även för en framtid betydligt längre fram i tiden än så.

– Det har varit en intensiv höst och är det nu också under vintern. Det är ju inte så att saker händer av sig självt, säger Annika Malmgren som är verksamhetschef på Sofiero, med ett skratt.

– Just nu är det mycket förberedelse inför nästa säsong med planering av program, evenemang och utställningar. Och det görs en hel del arbeten ute i trädgården som är svårt att göra när vi har många besökare här, berättar hon.

– Och allt som ska planteras under våren och sommaren sitter vi och beställer nu.

Den 9 april blir det säsongspremiär.

Mycket som sker bakom kulisserna i det tysta alltså. Vad är knepigast att förbereda?

– Det är alltid prioriteringar. Det är underbart med personalen på Sofiero, alla har tusen miljarder idéer men sen måste vi anpassa dem till verkligheten, budget och hur mycket vi klarar av tidsmässigt med den personalstyrka vi har. Det är ju alltid tråkigt att prioritera bort saker.

Hur går det med planerna på att renovera slottet?

– Planeringen drog igång ordentligt i höstas. Vad ska vi ha för innehåll, hur kan vi renovera slottet på bästa sätt så att det håller i många år framöver? Det är såna saker vi tittar på nu. Hela nästa säsong kommer att vara som vanligt. Sedan planeras renoveringen dra igång i januari 2021. Det är jättespännande. Förhoppningen är att hela arbetet är klart till säsongsstarten 2022. Det är målbilden i alla fall men vi måste vara ödmjuka inför att det är ett gammalt hus vi pratar om och att mycket kan hända på vägen.

Vad minns du bäst från 2019 då?

– En av höjdpunkterna blev Carl Milles-utställningen vi hade. Den blev väldigt häftig faktiskt. En annan blev vårfesten vi höll i maj, ett helt nytt evenemang. Ett mindre evenemang, lite mer kunskapsinriktat. Och den kommer vi fortsätta med under 2020, lite som en pendang till den stora trädgårdsfesten. Vårfesten blir någon gång i början av maj.

Och vad ser du mest fram emot 2020?

– Det är ju så mycket... Vi kommer ha jättefina utställningar, bra program. Det blir kul att öppna med Claus Dalby, han kommer vara med under vårfesten och den stora trädgårdsfesten också. Vi har lyckats knyta till oss John Taylor som konstärlig ledare för trädgårdsfesten. Och så har vi en spännande konsertsommar att se fram emot också.

Publicerad 23 December 2019 00:00