ANNONS

Allt du behöver veta om lån utan UC

När du ska teckna ett lån blir du med största sannolikhet medveten om att det finns många olika lånebegrepp. Ett av dessa begrepp som du kommer stöta på är UC, vilket står för Upplysningscentralen. Det är Sveriges äldsta och förmodligen mest kända kreditupplysningsföretag.

När du ansöker om ett lån eller när någon tar en kreditupplysning på dig så syns detta i ditt register hos UC. Det kan därför ibland vara lockande att ta ett lån utan att blanda in UC. På så vis kommer inte din låneansökan eller någon kreditupplysning synas för framtida personer som kommer göra en kreditupplysning på dig hos UC.

Det finns dessutom många olika typer av företag som erbjuder möjligheten att utföra kreditupplysningar. För att hitta en bra deal på ett lån utan UC så kan man med fördel använda sig av en jämförelsetjänst, exempelvis fair-laan.se. Det är ett enkelt hjälpmedel för dig som ska ansöka om ett lån för att säkerställa att lånet som har bra villkor och kostnader som du klarar av att betala.

Du bestämmer själv vilken lånebelopp du vill ansöka om, vilken löptid samt jämföra olika räntor för att hitta den mest optimala. Trots att UC är det allra vanligaste kreditupplysningsföretaget i Sverige så är det inget fel på andra kreditupplysningsföretag. Snarare kan dessa vara mer medgörliga och kan eventuellt ge dig ett lån även om du har betalningsanmärkningar.

Om ett låneinstitut påstår att de inte gör någon som helst kreditupplysning på dig så bör du dock vara misstänksam. Enligt svensk lag så har alla långivare en skyldighet att undersöka betalningsförmågan hos den som ansöker om ett lån. Detta behöver dock inte tvunget vara hos UC. Anledningen till att man vill minimera sina kreditupplysningar hos UC är på grund av att detta kan insinuera för framtida långivare att du är en kund med tvivelaktiga betalningsmöjligheter.

Detta kanske inte är något stort problem för dig just nu, men det kan leda till att banker i framtiden ger dig sämre villkor och högre ränta på större lån, såsom när du ska låna till en bil eller till ett hus. Det kan då vara smart att söka mindre lån hos banker som inte använder sig av UC. På så vis kan du fortfarande teckna de lån du behöver och samtidigt ha god likviditet i din ekonomi. Det kommer inte heller att finnas något i ditt register hos UC om dessa förfrågningar.

Det behöver inte vara något fel med att låna, så länge man har möjligheten att betala tillbaka det. Ett lån kan snarare vara något positivt som gör att privatekonomin fungerar lite smidigare, som vid oväntade kostnadsposter eller under sommarmånaderna då det kan bli lite fler utgifter än annars. Slå därför ett slag för din personliga ekonomi och undersök möjligheten att ta ett lån utan UC om du behöver teckna ett lån idag. Kom även ihåg att använda dig av en jämförelsetjänst som kan hjälpa dig att hitta de allra bästa lånen.